Różne zioła są niezastąpionym dodatkiem do potraw na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Ich uprawa jest tania, nadają daniom wyjątkowy smak i aromat, ale przede wszystkim doskonale wpływają na zdrowie i funkcjonowanie organizmu.
Zioła świeże są najzdrowsze, jednak nie zawsze mamy do nich stały dostęp. Istnieje jednak pewien sposób na przedłużenie ich świeżości i co ważniejsze, na zachowanie ich cennych właściwości, a nawet sprawienie, że tych właściwości będzie jeszcze więcej. Tym sposobem jest mrożenie ziół w oliwie z oliwek.
Oliwę z oliwek można bez obaw mrozić, jednak po rozmrożeniu należy ją spożyć jeszcze tego samego dnia. Oliwa z oliwek w połączeniu z różnymi ziołami ma drogocenny wpływ na nasze zdrowie. Na przykład w połączeniu z rozmarynem ma działanie przeciwzapalne, a z bazylią doskonale wspomaga odporność.
Jakie zioła najlepiej mrozić w oliwie z oliwek?
-Rozmaryn
-szałwia
-bazylia
-tymianek
-oregano
-mięta pieprzowa
Jak mrozić zioła?
Świeże liście należy umyć i umieścić w foremkach do lodu. Następnie zalać oliwą z oliwek i przykryć folią. Całość umieścić w zamrażarce.
Takie zioła spotęgują swoje wartości odżywcze i będą świeże oraz aromatyczne.