Składniki 500 g twarogu półtłustego 500 g serka ricotta 100 g śmietanki 36% 3 duże jajka starta skórka z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 cukier waniliowy 5 – 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki olejku pomarańczowego 4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny Wykonanie Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Sernik piec najpierw w 200C przez 15 min, następnie przez 45 min w 150-160C. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić. Smakowo świeżości dodaje mu cytryna i nutka mięty, którą delikatnie urozmaiciłam swój wypiek. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Idealnie wpasowuje się także w wiosenną porę roku. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.