Składniki na 6 babek 125 g miękkiego masła 2 jajka 100 g cukru pudru 1 płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków kilka orzechów włoskich drobno posiekanych 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml oleju słonecznikowego 150ml soku jabłkowego 1 duże jabłko pokrojone na małe kawałki cukier puder do posypania Wykonanie Masło ucieramy razem z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – piernikowe babki z jabłkiem i orzechami. Przepis świąteczny – piernikowe babki z jabłkami i orzechami włoskimi Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Miksujemy tylko przez chwilę na najniższych obrotach miksera. Powoli dodajemy wszystkie pachnące przyprawy, kakao, wrzucamy kawałki jabłka, posiekane orzechy.