Tarta szpinakowa z truskawkami

Kasia
Ciasta
30.05.2017 22:28
Tarta szpinakowa z truskawkami

Przed zrobieniem tarty przeczytajcie dokładnie przepis, aby zdobyć odpowiedni sprzęt (foremkę, spryskiwacz/pędzelek) 😉 Ciasto: – 120 g szpinaku – sok z połowy cytryny – 100 g cukru – 1 małe opakowanie cukru wanilinowego – 2 jajka – 60 ml oleju – 50 g masła – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 200 g mąki pszennej typu 450 Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Potrzebujecie: – 200 ml wrzątku – 10 g żelatyny + 30 ml wody – sok z cytryny do smaku – 30 g cukru – 1 łyżeczka cukru wanilinowego – pędzelek bądź spryskiwacz Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie dodajemy ją do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. 😉 Składniki na konfiturę truskawkową: – około 300 g truskawek – 100 g cukru – sok z połowy cytryny Na suchą patelnię wrzucamy truskawki i wsypujemy cukier. Dodatki: – około 300g truskawek – garść borówek – listki mięty do ozdoby Owoce układamy na tarcie posmarowanej konfiturą, według swojego uznania 🙂 Jeżeli nie posiadamy takiej formy, można upiec go w zwykłej, a ciasto przekroić na pół i przełożyć go konfiturami – tylko tu nie ma gwarancji, że owoce na wierzchu będą się trzymać… Ciasto najlepiej jest piec w foremce na tartę z podniesionym dnem (o, ja mam taką), aby móc na jej wierzch nałożyć konfiturę oraz owoce. Wylewamy ciasto na formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na około 30 minut (piekarnik bez termoobiegu). 5/5 - (2 ) Taką samą tartę przygotowywałam na warsztatach z Pawłem Małeckim. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby żel się utrwalił i ozdabiamy listkami mięty. Jeżeli chcecie, aby owoce na tarcie się błyszczały, musicie wykonać zabieg żelowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniabazylii.pl/2015/07/tarta-szpinakowo-truskawkowa/