Zwijane pszenne bułki domowe

Magdalena
Śniadania
28.05.2017 19:13
Zwijane pszenne bułki domowe

Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych) 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżeczki suchych drożdży (u mnie Plenus NATURA) 1 jajko M + 1 jajko do smarowania bułeczek 1 łyżka cukru niespełna 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżki masła *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie w plastikowej misce z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 h. Duże bułki od razu smarujemy roztrzepanym jajkiem (najlepiej pędzlem, smarujemy wyłącznie górę górę bułek bez spodu) i odstawiamy je jeszcze na około 15 minut w ciepłym miejscu. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji 😉 ). W przypadku mniejszych bułeczek można je tradycyjnie zostawić bez posmarowania jeszcze na 20 minut pod szmatką, aby się bardziej napuszyły. Dziś przy okazji przepisu na pieczywo, chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Kolejno jeden koniec zawijamy pod spód w oczko, a drugi na wierzch w oczko. Pysznie… 🙂 Można je zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy piknik. Każdą część, w dłoniach lub na stolnicy, rolujemy w wałeczek. Kroimy go ostrym nożem na 5 równych części lub na 10 mniejszych. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości 😉 ). Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam dwóch blaszek, bo bułeczki bardzo (!) rosną podczas pieczenia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę (, gdyby ciasto się lepiło wystarczy lekko podsypać mąką). W trakcie wyrabiania ,jeśli ciasto zbyt będzie się kleiło do ręki, można podsypywać dłoń delikatnie mąką. Bułki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/zwijane-pszenne-bulki-domowe/