Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Wiesław
Desery
25.05.2017 18:54
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Ilość: około 36 sztuk Składniki: - około 3 i 1/2 szklanki mąki - 40 g drożdży - 7 łyżek cukru - szklanka letniego mleka - 50 g masła - 1 jajko - 3 żółtka - cukier waniliowy nadzienie: - 3 łodygi rabarbaru - 3 łyżki cukru - 25 g masła - cukier waniliowy - 3 łyżeczki płatków owsianych - 2 łyżeczka ziaren siemienia lnianego - 2 łyżeczki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka sezamu - 2 łyżeczki wiórek - białka jajka do smarowania Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, sezam i wiórka kokosowe oraz mieszamy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i mieszamy z cukrem. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2015/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka-z.html