Zupa szparagowa - składniki na krem z zielonych szparagów: - 1 pęczek zielonych szparagów - 1 mały ziemniak - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 l wywaru warzywnego lub buliony drobiowego z warzywami - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - Zioła prowansalskie - Sól i biały pieprz do smaku - Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana Nasz pyszny krem z zielonych szparagów podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Tę cudowną, majową zupę można przygotować z różnymi dodatkami (mleczkiem kokosowym, parmezanem, z dodatkiem pora lub cukinii). Ten przepis na krem z zielonych szparagów jest prosty, ale naprawdę was zachwyci. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do cebuli z czosnkiem i smażymy ok. 5 min. na małym ogniu. Krem z zielonych szparagów jest pyszny, delikatny i ma piękny kolor. Ja natomiast proponuję wersję z kremu szparagowego z dodatkiem ziół prowansalskich i ziemniaczka. Jak ugotować kremową zupę szparagową Szparagi na zupę dokładnie umyjemy z piasku i odłamujemy stwardniałe końce.