Kiszone rzodkiewki

Jolanta
Przetwory
25.05.2017 8:21
Kiszone rzodkiewki

Składniki na 5 słoików kiszonych rzodkiewek: 5 pęczków- rzodkiewka korzeń chrzanu, koper z baldachami i mała główka czosnku, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 litra wody, Jak przygotować kiszone rzodkiewki / małosolne rzodkiewki. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis na kiszone rzodkiewki. Jeśli zostawicie je dłużej w słoikach to po ok. 10 dniach kiszone rzodkiewki są gotowe i można je wynieść do piwnicy lub schować w spiżarni. Na dnie słoików układamy małe baldachy kopru, następnie układamy ciasno rzodkiewki, przetykając je pokrojonymi ząbkami czosnku i wiórkami chrzanu, na wierzchu układamy ponownie koper. Kiszone rzodkiewki a właściwie małosolne rzodkiewki to warzywa, które kiszę odkąd pamiętam, kisiła je moja mama, kiszę i ja. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy 1 i 1/2 łyżki soli, studzimy, zalewamy rzodkiewki w słoikach . Ostatnio kupiliśmy rzodkiewkę po 50 groszy za pęczek, część została zużyta na koktajl, część znalazła się w twarożku, a pozostały nadmiar rzodkiewek został wpakowany do słoików. Małosolne rzodkiewki można już jeść po ok. 3–4 dniach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/kiszone-rzodkiewki/