KOSTKA ALPEJSKA

Kasia
Ciasta
24.05.2017 7:41
KOSTKA ALPEJSKA

Składniki (forma 25x38cm): Biszkopt: - 4 jajka ( osobno białka i żółtka) - szczypta soli - ½ szklanki drobnego cukru - ⅓ mąki pszennej - ⅓ szklanki ciemnego kakao Krem: - puszka masy kajmakowej 400g - 200g masła - 4 łyżki ajerkoniaku lub 2 łyżki mocnej kawy ( zrobionej z 1 łyżeczki kawy sypanej ) - 300-400g małych bezików Warstwa z bitą śmietaną: - 800g śmietany kremówki 30-36% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki - 1 łyżka żelatyny Do nasączenia: - około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty Dodatkowo: - 260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu - 50g gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt: - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami ( nie przerywając miksowania ) dodajemy cukier, miksujemy aż uzyskamy gładką i sztywną pianę - do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając , na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie całość mieszamy - do blaszki (25x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia , przekładamy masę, wyrównujemy, pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC Krem: - masło ubijamy do białości około 8 minut, w takcie ucierania dodajemy likier lub kawę, następnie partiami dodajemy masę kajmakową cały czas ubijając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2017/05/kostka-alpejska.html

slodkiezapomnienie.blogspot.com

Kasia