Składniki: 1 młoda kapusta około 2 i 1/2 szklanki wody 5 pieczarek 1/4 żółtej papryki 1 kiełbasa jałowcowa Duda 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokroją kiełbasę jałowcową (w kostkę lub półplasterki). Następnie przykrywamy garnek/patelnię pokrywką i dusimy całość aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu, w którym można maczać chleb 😉 ) Dodajemy 2 łyżeczki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszając podsmażamy z 5 minut. Kapusty nie dodajemy z całą wodą, ale też nie odcedzamy jej całkiem (ta niewielka ilość wody jest nam potrzebna). Osobiście uwielbiam takie dania i zjadam je bezpośrednio z garnka od po prostu z kromką świeżego pieczywa. Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki). Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami, to idealny majowy obiad.