Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem

Obiad
17.11.2019 10:36
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem

Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki 2 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny pół litra soku pomarańczowego (może być z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą to świetna propozycja na niedzielny obiad. Mięso osuszamy, nacieramy roztartym czosnkiem z solą, posypujemy ziołami i zostawiamy na min. 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godz. i 20 minut. Na końcu można na 2 - 3 minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca. Na gorący tłuszcz układamy udka skórą do dołu i podsmażamy na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2019/11/pieczone-udka-z-kaczki-z-zurawina-i.html