? Składniki: na około 10 porcji (tj. na 10 kanapek) - 100 g siemienia lnianego - ok. 150 g koncentratu pomidorowego* - ok. 150 ml wody - 1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany - suszona bazylia i/lub oregano Wykonanie: - Siemię zmielić w młynku lub blenderze – polecam nie mielić bardzo drobno, tylko tak, żeby zostały większe kawałki siemienia. Na blogu są już przepisy na lniane puddingi, a teraz mam dla Was wręcz genialny w swojej prostocie przepis na super zdrową, banalnie prostą, ekspresową i pyszną pastę kanapkową z siemienia lnianego. Śródziemnomorska pasta z siemienia lnianego Siemię lniane jest bardo zdrowe, jest świetnym źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów z rodzaju n-3 (omega-3). I jeszcze nie podgrzewać, bo te zdrowe tłuszcze, dla których siemię warto jeść są nieodporne na wysoką temperaturę. Ilość koncentratu dopasować do swojego gustu a ilość wody do konsystencji, jaką chce się osiągnąć (pamiętajcie, że siemię chłonie wodę i pasta gęstnieje).