- niespełna 1 szklanka oleju (4/5 szklanki) - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody Na sernikową część: - 1/2 kg sera z wiaderka - 2 jajka M (osobno białka i żółtka) - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny (125 g) miękkiej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - mała szczypta soli Przepis na murzynka z serem pochodzi z starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy chwilę na małych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki i kakao, miksujemy. Zapraszam Was na przepis na murzynka z serem. Takie czekoladowe ciasta z łatami sera sprawdzają się idealnie do codziennej kawy lub herbaty, jak i na przyjęciach. Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online Ciasto czekoladowe (murzynek): - 2 jajka M - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław) Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, powoli miksujemy. Ciasto wkładamy na nagrzanego do 210 stopni piekarnika (u mnie na środkowy poziom). Przygotowujemy część sernikową: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka (z dwóch jaj). Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko i cukier, całość miksujemy. Żółtka miksujemy z miękką margaryną i cukrem. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej koszalińskiej z Młynów Stoisław.