Ciasto ucierane z mascarpone Składniki: Ciasto: 1 kostka margaryny (250 g) 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody (125 ml) 7 jajek 2 i 1/2 szklanki mąki (około 370 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 750 ml mascarpone łyżka cukru pudru W garnku z grubym dnem rozpuszczamy margarynę. Wczoraj był Światowy Dzień Pieczenia (18 maja), więc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu 😉 Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto kroimy na mniejsze porcje i każdą z nich dekorujemy kleksem z masy. Odlewamy około 1/2 szklanki powstałej masy (będzie nam potrzebna do polania ciasta), a resztę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam formy o wymiarach 25 cm x 36 cm) i przelewamy do niej ciasto. Samo w sobie jest dość słodkie (przynajmniej jak dla mnie) więc najlepiej przekładać go masą o niewielkiej zawartości cukru. Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można go zrobić w każdej chwili. Pieczemy w 160°C, do tak zwanego suchego patyczka (około 50-60 minut). Ja użyłam do tego niestężałej jeszcze galaretki truskawkowej, ale może to być również kawa.