Składniki: spód biszkopty okrągłe lub podłużne masa serowa 800 g serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 30 g żelatyny ponadto 250 g świeżych owoców Robiłam go już w wielu wersjach: z dodatkiem świeżych owoców, z galaretką, ze startą czekoladą, kajmakiem czy odrobiną kawy. W przepisie znajdziecie także mój sposób na hartowanie żelatyny, tak by ładnie połączyła się z masą serową. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować. Ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub wodą z dodatkiem soku z cytryny. Im różnica temperatury między żelatyną, a masą serową będzie mniejsza, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo zgrudkowania masy serowej. Do przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić na 10 minut (woda ma tylko zakryć żelatynę). A dodatkowo błyskawiczny do przygotowania, co jest bardzo ważne szczególnie w lecie, w czasie upałów. Mniej więcej 3/4 serka homogenizowanego dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. To z pewnością mój ulubiony sernik na zimno. Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i podgrzać.