składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia szparagów Gdy ryż będzie już gotowy i wchłonie ostatnią porcję bulionu dodać podsmażone wcześniej szparagi, wymieszać aby połączyły się z ryżem i rozgrzały. Następnie wlać ok pół szklanki bulionu i gotować aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu przemieszać. Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewać drugą i tak aż do momentu gdy ryż będzie aldente. Smażyć aż szparagi zmiękną ale nadal będą chrupkie, na koniec dorzucić główki i smażyć jeszcze 3-4 minutki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła oraz łyżkę oleju i zeszklić cebulę (tylko zeszklić nie rumienić). Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pokrojone szparagi bez główek (będą dorzucone na koniec). Gotować aż ryż wchłonie cały płyn, cały czas mieszać.