dwuskładnikowe afrykańskie placki bananowe

Śniadania
17.05.2017 13:46
dwuskładnikowe afrykańskie placki bananowe

Bardzo polecam na słodkie śniadanie, przekąskę do pracy (są równie smaczne na zimno), myślę, że sprawdzą się też jako podwieczorek dla dzieciaków, na przykład podane z odrobiną kremu czekoladowego 😉 Składniki (na kilkanaście sztuk): - 6 (najlepiej) dojrzałych bananów - ok. ¾ szklanki mąki pszennej Banany obieramy ze skóry, kroimy w plastry i rozgniatamy widelcem, albo tłuczkiem do ziemniaków (zdecydowanie polecam ten drugi sposób – kilka ruchów i mamy banany rozgniecione na puree). Od tego momentu placki goszczą u mnie stale, Luby baaardzo je polubił, więc są teraz u nas co najmniej raz w tygodniu. Dodając więcej mąki placki będą bardziej zwarte i twardsze, jeśli dodamy mniej mąki, ciasto będzie rzadsze, a placki luźniejsze. Placki smażymy na złoto na kilku łyżkach oleju. Chciałam Wam dziś koniecznie polecić, wspomniane przy okazji mojego ostatniego podróżniczego postu, afrykańskie placki przygotowane jedynie z dwóch składników. W wersji polskiej mąka pszenna, w prawdziwej afrykańskiej prawdopodobnie mąka z kukurydzy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2016/10/19/dwuskladnikowe-afrykanskie-placki-bananowe/