Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką

Iwona

Ciasta

12.05.2017 17:16

Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 1/3 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 420 40 g roztopionego i ostudzonego masła 3 żółtka 1/2 szkl cukru szczypta soli parę kropel esencji waniliowej Pianka: 3 białka 1/2 szkl cukru 3 łyżki oleju 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Kruszonka: 60 g masła 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru (razem z cukrem waniliowym) oraz około 600 g rabarbaru + 2 łyżki mąki do obtoczenia go + 1 łyżka cukru 1. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i tak na czas przygotowania pianki odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut ) 6. Białka miksujemy na sztywno pod koniec dodają cukier aby je utrwalić, następnie wsypujemy budyń i dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. 7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 - 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu. Takie drożdżowe ciasto z pianką i orzeźwiającym rabarbarem smakuje obłędnie i zachowuje swoją świeżość do trzech dni, ale kto by je tak długo trzymał ;) :)Zaczyn: 3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/05/drozdzowe-z-rabarbarem-budyniowa-pianka.html