Rustykalna tarta z rabarbarem

Agnieszka
Ciasta
12.05.2017 14:46
Rustykalna tarta z rabarbarem

Składniki: Ciasto: 230 g mąki tortowej 150 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko Nadzienie: 500 g rabarbaru 100 g malin świeżych lub mrożonych (opcjonalnie) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z wanilią skórka otarta z 1/2 cytryny Na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbaru, tak by zmieściło się w zaznaczonym kole. ponadto: 1 rozmącone białko + 1 łyżka zimnej wody do posmarowania ciasta 2 łyżki brązowego cukru Ciasto na brzegach tarty posmarować rozmąconym z wodą białkiem i posypać brązowym cukrem. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut. Dodać cukier, skórkę z cytryny, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną. Do nadzienia oprócz rabarbaru dodałam odrobinę malin, aby urozmaicić konsystencję, ale nie musicie tego robić, rabarbar broni się sam. Jeśli decydujecie się na dodatek malin, na końcu dodajcie maliny. Obowiązkowa pozycja w sezonie – kruche ciasto z rabarbarem. Po bokach pozostawić ok.5 cm wolnego ciasta na założenie (patrz zdj.).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/05/Rustykalna-tarta-z-rabarbarem.html