Masło orzechowe (arachidowe)

Julianna
Fit
10.05.2017 13:56
Masło orzechowe (arachidowe)

Jeśli chcemy uzyskać masło crunchy (z kawałkami orzechów), po uprzednim zmiksowaniu, kiedy orzechy są już drobno zmielone, odkładamy ok 2 łyżek, a resztę miksujemy na masło, solimy i mieszamy razem z odłożonymi wcześniej orzechami. Składniki: orzechy arachidowe (inaczej: fistaszki, orzechy ziemne) sól Jeśli mamy orzechy w skorupkach, najpierw je należy wyłuskać i usunąć czerwone skórki. Od razu po miksowaniu masło jest płynne, po schłodzeniu w lodówce staje się bardziej zwarte, smarowne. Jeśli orzechy nie są prażone, należy je uprażyć, dzięki temu masło będzie miało bardziej intensywny smak i ładniejszy kolor. Orzeszki wsypujemy do blendera lub malaksera, miksujemy ok 5 minut, aż powstanie jednolita masa, a z orzechów zacznie wytwarzać się olej. Przeglądałam ostatnio w sklepie masła orzechowe i przeczytawszy skład na kilku słoikach stwierdziłam, że jednak zrobię sama. Orzechy wykładamy na blachę, wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/05/maso-orzechowe-arachidowe.html