Kurczak 5 smaków z ryżem jaśminowym

Gabriela
Obiad
11.04.2017 8:50
Kurczak 5 smaków z ryżem jaśminowym

No ale tymczasem… dzisiaj na tapecie kurczak 5 smaków. 1 podwójna pierś kurczaka / 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/3 średniej wielkości pora 1 średnia cebula 1 duża marchewka kawałek papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki tartego imbiru 2,5 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego ciemnego olej do smażenia sól 250 g ryżu jaśminowego Kurczak 5 smaków – przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki. Kroimy warzywa: marchew (obraną) w pałeczki lub makarony o długości ok. 3 cm, papryki w paski, cebulę w grubą kostkę, pora w średniej grubości talarki, a papryczkę chili w drobną kosteczkę. Przygotowujemy sos: resztę mąki (1,5 łyżki) i przyprawy 5 smaków (1 łyżeczka) zalewamy sosem sojowym i 1/2 szklanki wody. Lekko je solimy, zasypujemy 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków. Mieszamy, aż sos zgęstnieje (nie może być zbyt gęsty), dodajemy mięso i dusimy całość przez około 5 minut. Po tym czasie obsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Kurczak 5 smaków z ryżem jaśminowym to szybkie danie, które ma ciekawy, nietypowy smak. Do tej pory marchewkę kroiłam w słupki, tym razem spróbowałam jednak w makarony. Po kolejnych 3 minutach dodajemy cebulę i pora i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Na patelnię po kurczaku wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i chili.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zycienaluzie.pl/kurczak-5-smakow-z-ryzem-jasminowym/