Tarta dyniowa

Gabriela
Desery
04.05.2017 8:37
Tarta dyniowa

: POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g margaryny lub masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki wody Rozpuszczamy margarynę / masło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie z dyni: NADZIENIE: 400 g puree z dyni (zobacz jak przygotować puree) 400 g mleka skondensowanego słodzonego 2 duże jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu odrobina imbiru Tarta dyniowa KRUCHY SPÓD: 330 g mąki pszennej 190 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki wrzucamy do jednego, niskiego i dużego garnka. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie do suchego patyczka przez kolejne około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Masło dokładnie siekamy nożem (do momentu, kiedy zacznie się łączyć z mąką), a następnie szybko zagniatamy ciasto, tak żeby masło jak najmniej złapało temperaturę dłoni. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wgniatamy dokładnie w formie do tarty, dbając o to, żeby brzegi były jak najwyższe (mają sięgać do krawędzi górnej formy). Wlewamy na gorące, podpieczone ciasto (dbając o to, żeby nie przelało się górą ponieważ może wówczas przywrzeć do formy). Następnie podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zycienaluzie.pl/tarta-dyniowa/