Witamina C 5,6 mg Witamina B1 0,143 mg Witamina B2 0,141 mg Witamina B3 (PP) 0,978 mg Witamina B6 0,091 mg Kwas foliowy 52 µg Kwas pantotenowy 0,274 mg Wapń 24 mg Żelazo 2,14 mg Magnez 14 mg Fosfor 52 mg Potas 202 mg Sód 2 mg Cynk 0,54 mg Miedź 0,19 mg Mangan 0,16 mg Selen 2,3 µg Fitosterole 24 mg Szparagi na talerzu Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować: Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 125 g szynki parmeńskiej 1 cytryna oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz świeży tymianek Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki. Białko 2,20 g Tłuszcz ogółem 0,12 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,05 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,01 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,04 g Węglowodany 3,88 g Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Jesteśmy jednym z potentatów jeśli chodzi o produkcję szparagów, a z roku na rok rośnie liczba ich konsumentów. Na każdym plasterku szynki układamy po 3 szparagi i następnie delikatnie zwijamy je w ciasne ruloniki. W sezonie codziennie można kupić tu szparagi prosto z pola, świeżutkie, jędrne i bardzo smaczne. Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. zapraszam po parę słów na temat tego zdrowego i pysznego warzywa, a także po przepis, który znajdziecie też na filmiku. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, papier skrapiamy oliwą, układamyna nim zwinięte w ruloniki szparagi.