Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym: GOŁĄBKI 1 kg mięsa mielonego 200 g ryżu 3 cebule 2 ząbki czosnku pieprz, sól duża kapusta włoska lub biała 2 l bulionu warzywnego SOS POMIDOROWY duży słoik pomidorów (przepis tutaj) lub dwa mniejsze 2 łyżki mąki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, solimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy 1 łyżkę wazową bulionu z gołąbków i gotujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut. Układamy je ciasno w garnku, a później całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy liście będą łatwo odchodzić od główki (około 10 minut). W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż (przez około 7 minut, tak żeby jeszcze był twardy). Przygotowujemy kapustę – wycinamy w niej głąba, po czym wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem, wyciętą częścią do dołu. Następnie przygotowujemy gołąbki – na liściu kapusty kładziemy porcję mięsa i zwijamy jak krokieta. Dno garnka (najlepiej dużego i szerokiego) wykładamy liśćmi kapusty (mogą to być np. liście, które się uszkodziły podczas rozbierania kapusty).