- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
- 500 gram ugotowanych ziemniaków
- 400 gram świeżego szpinaku
- 200 gram boczku
- 10 jajek ( 8 całych + 2 żółtka)
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
Przepis
Ziemniaki gotujemy, obieramy a następnie przepuszczamy przez praskę.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy 2 żółtka oraz dwie łyżki masła. Całość doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) oraz dokładnie ugniatamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Z ziemniaków za pomocą szprycy oraz łyżeczki, formujemy coś w stylu koszyczków w których umieścimy farsz oraz jajko.
Boczek oraz szpinak podsmażamy na patelni. Całość doprawiamy do smaku słodką papryką, pieprzem oraz solą.
Tak przygotowany farsz wykładamy na nasze “koszyczki z ziemniaków”. Za pomocą łyżki wykonujemy wgłębienie w miejscu którego umieszczamy jajko. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.