Klopsiki greckie w sosie pomidorowym

Edyta
Obiad
25.04.2017 16:58
Klopsiki greckie w sosie pomidorowym

🙂 Klopsiki greckie w sosie pomidorowym Składniki (dla dwóch osób) 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 puszka pomidorów, łyżka koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 2 duże kromki chleba, 60 g serka sałatkowego typu greckiego, 1 jajko, 1 mała cebula, 1/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, oliwa z oliwek, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Formujemy małe klopsiki i smażymy je na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek. Zalewamy chleb mlekiem i dodajemy: drugą część mieszanki cebuli z natką pietruszki, pokruszony ser sałatkowy typu greckiego, mięso mielone i żółtko jajka. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę mieszanki cebuli z pietruszką. 😀 Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa i na pewno będzie to często pojawiające się u mnie danie. Usmażone pulpety wrzucamy na chwilę na patelnię z sosem pomidorowym. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Przez długi czas miałam uraz do przeróżnych klopsików czy też kotletów z mięsa mielonego. Z kromek chleba odcinamy skórki, a miąższ rozdrabniamy palcami i wrzucamy do miski. Uraz wywodzący się jeszcze z podstawówki i stołówki szkolnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://origamifrog.pl/klopsiki-greckie-w-sosie-pomidorowym/