Na co dzień raczej nie zajadam się gruszką w połączeniu z serem pleśniowym zawiniętym w ciasto filo. Może pyszna baklava ? 🙂 Czasem przydaje się mała odmiana w kuchni, bo mimo, że mam tyle przepisów w przepiśniku, to jednak wydaje mi się, że ciągle jem to samo. Zapraszam na przepis na paczuszki z ciasta filo z gruszką, serem pleśniowym i orzechami. Zawinięte ciasto z farszem układamy na blasze i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż boki ciasta się zarumienią. 🙂 Paczuszki z ciasta filo z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki ciasto filo, 4 gruszki, 200 g sera Camembert, garść orzechów włoskich, rukola, granat, masło, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, opcjonalnie świeży tymianek. Na środku każdego z nich kładziemy farsz z gruszki, sera i orzechów. Sposób przygotowania Gruszki obieramy i kroimy w kostkę razem z serem pleśniowym. Płat ciasta filo smarujemy masłem, przykrywamy go kolejnym płatem, który też smarujemy masłem i przykrywamy go trzecim płatem. Przygotowujemy sałatkę z rukoli, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Nie zawsze wychodzi mi to dobrze, ale tym razem był to strzał w dziesiątkę. 🙂 A połączenie to jest na prawdę pyszne, a samo danie nie wymaga zbyt wiele pracy.