Składniki: 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka 10 dag masła 12 dag cukru 3 żółtka 1 jajko cukier waniliowy szczypta soli margaryna do smarowania formy 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka 10 dag masła 12 dag cukru 3 żółtka 1 jajko cukier waniliowy szczypta soli margaryna do smarowania formy Kruszonka: 10 dag mąki 7 dag masła 5 dag cukru ewentualnie cukier waniliowy Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką, dodajemy pozostałe mleko, ubite żółtka, cukier waniliowy i sól. W tym czasie robimy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Sposób wykonania: Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i rozprowadzamy małą ilością ciepłego mleka. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (objętość powinna się podwoić). Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Foremkę smarujemy margaryną i oprószamy mąką.