Ciasto 300 g mąki 1 żółtko 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego bądź śmietany kwaśnej 12-18% 65 g cukru 80 g masła roztopionego i ostudzonego szczypta soli kilka kropel esencji waniliowej roztrzepane jajko do posmarowania chałki Nadzienie serowe: 100 g sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego 30 g cukru 1 żółtko łyżka rodzynek (niekonieczne) Nadzienie makowe: 60 g maku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. Na następny pas wykładamy masę serową pamiętając aby szczelnie wszystko zalepić a na ostatni pas kładziemy dwie łyżki maku mielonego lub 1 łyżka kakao i zagniatamy starając się go rozciągnąć do podanej długości. plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na 1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;) 1. 4. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy ponownie zagniatając i wałkujemy je na duży prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm i kroimy je na trzy pasy po 10 cm. Zaczyn: 150 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżki mąki Mak zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie przez chwilę aż woda/mleko zostanie wchłonięte (trwa to koło 3 minutki) ) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka 3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne) Odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h. 3. Na pierwszy pas kładziemy nadzienie makowe, szczelnie zalepiając jego boki do środka i dokładnie zalepiając końce. dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz wlewamy powoli masło.