Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

Obiad

16.11.2022 11:27

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

Składniki: około 1,5 kg żeberek 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g boczku wędzonego pół szklanki suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego sól, pieprz olej do smażenia Dodajemy do smażącego się boczku z cebulą razem z namoczonymi grzybami (razem z wodą w której się moczyły) i przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy 3/4 obsmażonej kapusty z boczkiem, na niej układamy kawałki mięsa i przykrywamy go pozostałą ilością kapusty. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki mięsa na złoty kolor. Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy kolejne 30 minut w 180°C. Smażymy całość do momentu aż cebula będzie szklista. Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy na małe kawałki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2022/11/zeberka-pieczone-w-kapuscie-kiszonej.html