Chleb z orzechami włoskimi

Śniadania
21.04.2017 22:24
Chleb z orzechami włoskimi

Składniki na ciasto właściwe - 190 g zaczynu (czyli cały zaczyn przygotowany dnia poprzedniego) - 310 g wody (letniej (około 30 st C)) - 370 g maki pszennej (chlebowa + do podsypania przy formowaniu) - 30 g mąki pszennej (razowej) - 2 g suszonych drożdży (lub 5g świeżych) - 12 g soli (morskiej) - 100 g orzechów włoskich 🔪 Instrukcje - Rano dokarmić zakwas. - Następnie na wierzch ciasta wysypujemy wystudzone orzechy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, po tym czasie ponownie składamy ciasto kilka razy, zwilżoną dłonią wyciągamy ciasto ze spodu na wierch, składanie ciasta przypomina składanie koperty. Chleb z orzechami 🥘 Składniki Składniki na zaczyn - 30 g zakwasu żytniego (aktywnego) - 70 g mąki pszennej (chlebowa) - 20 g mąki pszennej (pełnoziarnistej) - 70 g wody (letnia (około 30 st C)) - Wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, wymieszać łyżką do połączenie się wszystkich składników, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić miskę w ciepłe miejsce na całą noc. - Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat, formujemy okrągły lub podłużny bochenek (w razie potrzeby dosypujemy trochę więcej mąki jeśli ciasto będzie zbyt płynne, ale nie za dużo). - Po 30 minutach od ostawienia ciasta posypać jego wierzch solą i wyrobić ciasto, najlepiej zwilżoną wodą ręką chwytając ciasto od spodu i wyciągając je na wierch, czynność powtarzamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Z piekarnia wyjmujemy rozgrzany garnek zdejmujemy pokrywkę i bardzo delikatnie przekładamy do gorącego garnka, teraz można zrobić kilka ozdobnych nacięć, nacięcia robimy bardzo ostrym nożem lub żyletką, ale nie jest to konieczne ponieważ chleb i tak artystycznie popęka podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 st C. - Wyrośnięty chleb delikatnie wyjmujemy z koszyczka na podsypany mąką blat (do góry nogami) spód chleba w koszyczku będzie wierchem naszego bochenka. Bochenek przekładamy do koszyczka (złączeniem do dołu) wyłożonego ściereczką i mocno posypaną mąką, przykrywamy wierch chleba ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na koło 40-60 minut. - Następnego poranka do miski z zaczynem dodać wodę wymieszać, następnie dodać mąki i drożdże wyrobić ciasto można zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką typu hak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/chleb-z-orzechami/