Składniki/4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie – 2 pory – 2 marchewki – 500g serka ricotta – zioła prowansalskie – tymianek – sól i pieprz – oliwa z oliwek – 2 duże jajka – ½ szklanki parmezanu (60g) Przygotowanie: Wyrobić ciasto, odłożyć ok. ¼ część ciasta na zrobienie później pasków na wierzch tarty. Na rozgrzanej patelni oddajemy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki por oraz pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni. Z ¼ części ciasta kroimy cienkie paski i układamy je na wierzch tarty.