Waniliowa babka z białą czekoladą

Wielkanoc
13.04.2017 11:35
Waniliowa babka z białą czekoladą

Składniki - 150 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - płaska łyżka proszku do pieczenia - 220 g miękkiego masła - 170 g drobnego cukru - 32 g cukru waniliowego - 3/4 łyżki ekstraktu z wanilii - 4 jajka - 100 g białej czekolady Masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem na puszystą masę, dodawać jajka, po jednym, dokładnie miksować. Po wystudzeniu można babkę polać polewą z białej czekolady. Przepis z gazety Mój piękny dom, trochę zmieniony. update: tak jak mówiłam, wróciłam do tego przepisu i postanowiłam zamieścić tutaj kilka spostrzeżeń. Masło najlepiej utrzeć najpierw samo, potem stopniowo dodawać cukier, następnie po jednym jajku, aby masa była bardzo gładka. Ciasto przełożyć do formy (z tuleją o śr. 23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Delikatnie waniliowa, z nutą białej czekolady, miękka babka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2010/10/waniliowa-babka-z-biaa-czekolada.html