Składniki
Co kupić?
- Zaczyn
- 1łyżki mąki
- 1łyżki cukru
- 2łyżki ciepłego mleka
- 50 gświeżych drożdży
- Ciasto
- 500 gprzesianej mąki
- 50 gcukru
- 50 groztopionego masła
- 150 mlmleka
- 1żółtko
- 1jajko
- 1łyżka oliwy z oliwek
- Masa makowa
- 500 mlmleka
- 250 gmaku
- 40 gcukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
- 2łyżki róży ucieranej
- 2łyżki miodu
- 1łyżka masła
- 1białko
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- garść skórki pomarańczowej
- migdały
Przepis
PRZEPIS POCOHODZI ZE STRONY ANI STARMACHInstrukcja krok po kroku:http://aniastarmach.pl/przepis/makowiec/
Jak przygotować?
Zaczyn
-
Wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na 15 minut.Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość.
Ciasto
-
W tym czasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę.
-
W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru.
-
Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego).
-
Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj, dodając mąkę – może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g.
-
Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
-
Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.
-
Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
-
Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.
Masa makowa
-
Mak gotuj w mleku około 30 minut.
-
Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.
-
Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową.
-
Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu.
-
Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem.