Makowiec idealny wg Ani Starmach

Gosia
Wielkanoc
13.04.2017 10:47
Makowiec idealny wg Ani Starmach

Składniki

Co kupić?

  • Zaczyn
  • 1łyżki mąki
  • 1łyżki cukru
  • 2łyżki ciepłego mleka
  • 50 gświeżych drożdży
  • Ciasto
  • 500 gprzesianej mąki
  • 50 gcukru
  • 50 groztopionego masła
  • 150 mlmleka
  • 1żółtko
  • 1jajko
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • Masa makowa
  • 500 mlmleka
  • 250 gmaku
  • 40 gcukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
  • 2łyżki róży ucieranej
  • 2łyżki miodu
  • 1łyżka masła
  • 1białko
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • garść skórki pomarańczowej
  • migdały

Przepis

PRZEPIS POCOHODZI ZE STRONY ANI STARMACHInstrukcja krok po kroku:http://aniastarmach.pl/przepis/makowiec/

Jak przygotować?

Zaczyn

  1. Wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na 15 minut.Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość.

    Ciasto

  2. W tym czasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę.

  3. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru.

  4. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego).

  5. Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj, dodając mąkę – może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g.

  6. Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

  7. Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.

  8. Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.

  9. Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.

    Masa makowa

  1. Mak gotuj w mleku około 30 minut.

  2. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.

  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier drobny trzcinowy i skórkę pomarańczową.

  4. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu.

  5. Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem.

http://aniastarmach.pl/przepis/makowiec/