Sernik: - 320 gram nerkowców - otarta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - puszka mleczka kokosowego (stała cześć) - 4 łyżki miodu - 1 duża łyżka oleju kokosowego w stałej części - 1 łyżeczka wanili lub 1 laska wanili Wykonanie: Spód: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw ma około 15 min. Wyłóż sernik do tortownicy na masę słonecznikową i wstaw do zamrażalki na około 3 h. Ta wegańska propozycja na sernik z nerkowców na pewno skradnie Twoje serce. Inspiracja od http://kingaparuzel.pl, przepis lekko zmodyfikowany Składniki: Spód: - 150 gram daktyli - 200 gram pestek słonecznika - 2 łyżki miodu Masa sernikowa: Nerkowce namocz w wodzie (najlepiej zalej je dzień wcześniej na noc). Pestki słonecznika zmiel na bardzo drobno, dodaj miód i zblendowane daktyle.