Na blogu znajdziecie również przepis na boczek peklowany i gotowany, który bardzo polecam. 1,5 kg boczku surowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku (rozgnieść lub drobno pokroić) 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i nasmarować nimi boczek z każdej strony. Następnie rozciąć rękaw na górze (robić to ostrożnie, aby się nie poparzyć po rozcięciu worka) i piec jeszcze około 10-15 minut. Odstawić go w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Po tym czasie włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia, związać rękaw z dwóch stron, a wykałaczką zrobić trzy dziurki.