Sernik z awokado Spód 70 g orzechów ziemnych 20 g migdałów 90 g daktyli bez pestek 1,5 łyżki oleju kokosowego Masa 2 dojrzałe awokado 2 limonki 2-3 łyżki miodu 80 g oleju kokosowego Orzechy i migdały przekładam na blachę, wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekę do zrumienienia. Na pewno niejeden z gości będzie zachodził w głowę z czego ciasto jest zrobione. Pewnie część z was po przeczytaniu tego pomyślała sobie, że to jakaś ściema, blef i że tak nie można. Kremowa kwaskowa góra i chrupiący słodki dół smakują tak wspaniale, że trudno powstrzymać się od wyjadania prosto z miski. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dodaję sok wyciśnięty z limonek i skórkę startą z połowy. Podjęłam wyzwanie i zrobiłam ciasto bez grama mąki, bez jajek, mleka i innego nabiału, masła i cukru!!! Przekładam je do blendera, dodaję daktyle i miksuję, aż składniki się rozdrobnią.