1 mały por 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wody 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy 1 łyżka suszonego majeranku 3-4 łyżki śmietany jajka kilka gałązek świeżego majeranku sól kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki Od boczku oddzielić skórę. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany mlekiem, był podawany przez cały okres postu z jajkiem lub ziemniakami, czasem nawet ze śledziami. Podawać w chlebkach (przepis tutaj -klik) z jajkiem, ozdobione świeżym majerankiem. lub nawet więcej2 szklanki zakwasu na żur ilość według uznaniado dekoracjido dekoracjiSmacznego! Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Jeżeli żurek podaję na świąteczne śniadanie rezygnuję z ziemniaków, żeby nie był zbyt syty. Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Na znak zbliżającego się czasu radości i ucztowania, gliniany garnek z żurem był tłuczony. Oba wywary przelać z boczkiem do garnka, uzupełnić 3 szklankami gorącej wody. Oba wywary przelać z boczkiem do garnka, uzupełnić 3 szklankami gorącej wody. Natomiast śledzia wieszano na gałęzi za karę iż przez 6 tygodni panował nad mięsem morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim. Jeśli chcecie ugotować żurek z ziemniakami, należy dodać je przed dodaniem zakwasu. Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie doprawiony majerankiem. Składniki na 6-8 porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki ½ selera Śmietanę posolić, dodać do niej trochę gorącej zupy, wymieszać, czynność powtórzyć. Śmietanę posolić, dodać do niej trochę gorącej zupy, wymieszać, czynność powtórzyć. Żurek świąteczny Żurek, to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. Dodać kiełbasę (można też ugotować ją osobno- czasami tak robię) i majeranek. Dodać kiełbasę (można też ugotować ją osobno- czasami tak robię) i majeranek. Odkąd żur wkroczył do świątecznego menu przyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Zakwas na żur zamieszać i przecedzić przez sito. Na zimną patelnię włożyć boczek i skórę.