Urocze choinki z piernika z dużą ilością lukru idealnie sprawdzą się nie tylko jako smakołyk dla najmłodszych, czy słodki prezent dla bliskich, ale również jako wspaniała ozdoba na świąteczny stół Ilość: 16 sztuk Składniki: - 1 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy) - 150 g masła - 4 szklanki mąki - 3/4 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - około 700 g cukru pudru - około 1/3 szklanki wody - kilka kropel soku z cytryny lub aromatu Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy miód z masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Boże Narodzenie choinki z piernika ciasta ciastka ciastka na święta pierniczki pierniczki na święta pierniki i pierniczki piernikowe choinki Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 10 - 15 min (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości wyciętych pierniczków). Dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm (stolnice podsypujemy mąką). Z najmniejszego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie każdej choinki. Na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego nakładamy łyżeczką lukier, przykrywamy go kolejnym mniejszym. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i kakao oraz mieszamy. Choinki z piernika odstawiamy do zastygnięcia.