Kruchy, razowy mazurek z kremem daktylowo - orzechowym (bez cukru, wegański)

Anna

Fit

08.04.2017 13:00

Kruchy, razowy mazurek z kremem daktylowo - orzechowym (bez cukru, wegański)

Suma wymienników (WM) = 2.96 w tym porcent WBT = 40 WW = 1.76, WBT = 1.19 kcal = 177.25, węglowodany = 19.67g, błonnik = 1.96g, białko = 2.77g, tłuszcz = 12.04g Składniki Spód 1 szklanka (130g) mąki orkiszowej razowej 1/2 szklanki (ok 115g) oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej możesz użyć masła klarowanego ghee) 1/2 szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu (1/2 szklanki) 5 łyżek (50g) wiórków kokosowych Krem 2 garście (100g) daktyli suszonych 3 garście (100g) mieszanki orzechów (laskowe, migdały, nerkowce) skórka otarta z połowy świeżej pomarańczy (nie zastępuj jej kandyzowaną skórką z pomarańczy, to nie jest to samo, pamiętaj o tym ) Polewa 2 paski (20g) czekolady gorzkiej bez cukru 3-4 łyżki (30-40ml) mleka roślinnego lub mleczka kokosowego Wykonanie Z podanych składników zagnieć ciasto. Jeżeli natomiast lubisz babki lub serniki to zapraszam Cię TUTAJ po pozostałe inspiracje na zdrowe słodkości na Święta Wielkanocne 🙂 Kruchy razowy mazurek z daktylowo – orzechowym kremem bez cukru (wegański) 3. Koniecznie dodaj na wierzch mazurka skórkę pomarańczy, ale nie zastępuj jej kandyzowaną skórką pomarańczową - to nie będzie to samo. Całość wypełniłam kremem daktylowo – orzechowy, wierzch polałam gorzką czekoladą bez cukru, posypałam orzechami oraz świeżą skórką z pomarańczy. Bazą mazurka jest kruche ciasto z mąki orkiszowej razowej, z dodatkiem wiórków kokosowych. Na końcu dodaj dowolne orzechy (u mnie nerkowce) oraz posyp skórką z pomarańczy. Tutaj w zastępstwie kajmaku użyłam naturalnie słodkich daktyli, których nie trzeba dosładzać cukrem, ani innym zamiennikiem cukru. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub mleczkiem. Krem: daktyle zalej szklanką gorącej wody i pozostawić do namoczenia na ok 20 -30 minut. Krem wyłóż na wystudzony spód ciasta, aby się nie rozpłynął. Jeżeli Ty lub Twoi najbliżsi nie jadacie pszenicy, to mąkę orkiszową zastąp żytnią razową, zachowując te samem propozycje pozostałych składników ciasta. Odsącz z wody, zmiksuj na mus.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/kruchy-razowy-mazurek-daktylowo-orzechowym-kremem-bez-cukru-weganski/