Polecam z całego serca 😊 Składniki (blaszka 23/33) : biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 600 ml, serek waniliowy homogenizowany 150 g, cukier puder 4 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, dodatkowo: banany 1 kg, galaretki cytrynowe 3 szt, cytryna 1 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, woda 4,5 szklanki, czekolada mleczna 50 g, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy 0,5 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie nam lśniąca piana. Galaretki rozpuszczamy, gdy zaczną tężeć to banany przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy z każdej ze stron sokiem z cytryny i układamy na cieście jeden obok drugiego. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy na parze wodnej i stopniowo dodajemy do śmietanki i miksujemy mikserem do połączenia. Dolną część biszkopta nasączamy połową wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie przekrawamy na pół i przekładamy do blaszki lub do specjalnego rantu do ciast z galaretką. 3/4 części śmietanki wylewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Na krem nakładamy drugą część biszkoptu, którą nasączamy pozostałą mieszanką i smarujemy resztą kremu. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min do suchego patyczka. Na wierzch ścieramy czekoladę na grubych oczkach.