Mam więc dziś okazje podzielić się z Wami przepisem na tradycyjny włoski makaron, który dzięki uprzejmości Barilla dostał się w moje ręce. Ugotowany makaron odcedzić (pozostawiając trochę wody do przygotowania sosu), przełożyć na patelnię z guanciale i zdjąć z ognia. W misce roztrzepać żółtka ze startym serem Pecorino Romano, dodać szczyptę pieprzu i dwie łyżki gorącej wody z gotowania makaronu – wymieszać. Dokładnie rok temu jeden z blogerów opublikował film z przepisem na carbonarę. Prawdziwa carbonara składa się z żółtek, sera Pecorino Romano i guanciale (marynowanego w soli podgardla wieprzowego) ewentualnie pancetty (boczku). Składniki (2 porcje): - 160 g spaghetti Barilla - 80 g guanciale lub pancetty - 2 żółtka - 60 g sera Pecorino Romano - sól - świeżo zmielony pieprz do smaku W związku z tak wielkim świętem makaronu wraz z Barilla mam dla Was niespodziankę! Jednym ze składników była śmietana i tak rozpętala się niewiarygodna dyskusja na prawdziwą, włoska recepturę na carbonarę.