Babka z jabłkami i orzechami

Malgorzata
Desery
05.04.2017 10:14
Babka z jabłkami i orzechami

English version Apple walnut bundt cake (12 servings) Ingredients: 75 g raisins 3 tablespoons of warm water 3 apples, peeled and diced 250 g flour 2 teaspoons of baking powder 1 teaspoon of ground all-spice 1 teaspoon ground cinnamon 1 teaspoon of ground nutmeg 1/2 teaspoon ground ginger 1 teaspoon ground cloves 1/2 teaspoon of salt 180 g brown sugar 60 g of icing sugar 250 g butter, soft 3 medium eggs 1 teaspoon of vanilla sugar 85 g chopped walnuts powdered sugar for serving Preparation: Preheat the oven to 180 oC. Składniki: 75 g rodzynek 3 łyżki ciepłej wody 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki soli 180 g brązowego cukru 60 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 3 średnie jajka 1 łyżeczka cukry waniliowego 85 g posiekanych orzechów włoskich cukier puder do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Dziś proponuję coś innego niż klasyczne mazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra Nakarm mnie na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet ktoś bardzo niedoświadczony w kuchni. Po upieczeniu, zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Dodaj masło, cukier, jajka i cukier waniliowy i zmiksuj całość na jednolitą masę. Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw na 10 minut, aż zmiękną i odcedź. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza. Add butter, sugar, eggs and vanilla sugar and mix until fluffy. Wmieszaj jabłka, orzechy i rodzynki i przełóż masę do przygotowanej formy na babkę. Święta za pasem dlatego warto zaplanować już sobie słodkości na ten szczególny czas. Wyłóż ciasto na paterę, odwracają co do góry nogami i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/babka-z-jablkami-i-orzechami-apple-walnut-bundt-cake/