SKŁADNIKI ( dla 3 - 4 osób ) SPOSÓB WYKONANIA: - jedna podwójna pierś z kurczaka- tortilla pełnoziarnista ( 6 dużych )- ser cheddar- sałata lodowa- puszka czarnej fasoli- puszka pomidorów- kubeczek jogurtu greckiego- łyżeczka soli- łyżeczka pieprzu- łyżeczka wędzonej papryki ( może być też zwykła, ale wędzona nadaje fajny aromat )- pół łyżeczki ostrej papryki- pół łyżeczki kminku- 2 ząbki czosnku1) Wszystko razem zawijamy, najpierw górę i dół placka do środka, a następnie zaczynając od jednego brzegu w tzw. roladkę5) Tak przygotowane burrito podgrzewamy na suchej, nieprzylegającej patelni aby placek stał się złocisty i chrupiący6) Oczywiście w Polsce, a przynajmniej w moim mieście nie ma szans na zjedzenie czegoś, co by chociaż odrobinę przypominało smak tego dublińskiego burrito. Co prawda idę na łatwiznę i kupuję gotowe placki, ale całość i tak jest niezwykle pyszna, a do tego doskonale wpisuje się w dietetyczne menu. Pomidory z puszki wlewamy do patelni i podgrzewamy na małym ogniu aż do odparowania wody, następnie wrzucamy pokrojone mięso i smażymy w sosie4)