Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej 2) Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy ją na duże kawałki i pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju lnianego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kminku mielonego - sól, pieprz, ostra papryka do smaku - przegotowana i wystudzona woda SPOSÓB WYKONANIA 1) - 20 dag dyni, najlepiej Hokkaido - 2 łyżki tahiny - 3/4 szklanki ciecierzycy - ząbek czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina korzenia imbiru - Wykonanie pasty jest niezwykle proste i nie zabiera zbyt wiele czasu, zaś efekt na pewno zachwyci wszystkich lubiących poznawać nowe smaki. Namoczoną i przepłukaną ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, w międzyczasie zbierając wytwarzającą się pianę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody ( ilość wody zależy od tego jak wodnista jest dynia ).