Sernik z rosą

Wiesław

Ciasta

02.04.2017 12:03

Sernik z rosą

Rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy Składniki: kruchy spód: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1,20 kg białego sera (półtłustego) 4 żółtka 2 całe jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 cukry wanilinowe (2 x16 g) 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g) skórka starta z pomarańczy lub cytryny 1 garść rodzynek pianka: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli kruchy spód:masa serowa:pianka: Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dalej pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 - 15 minut do momentu, aż pianka będzie lekko brązowa (nie ciemna), inaczej nie zrobi się rosa. Po 45 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i na gorący sernik rozprowadzamy masę białkową (można grzebieniem cukierniczym lub widelcem zrobić rowki). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Po kilku minutach powinny pokazać się kropelki rosy, a jeżeli się nie pojawią to i tak sernik jest pyszny. Na koniec wsypujemy skórkę z pomarańczy, startą na tarce o drobnych oczkach i rodzynki. Następnie do naczynia wrzucamy żółtka, całe jajka oraz cukry i miksujemy, aż masa będzie jasna. Przepyszny sernik na kruchym spodzie, z delikatną pianką, pokrytą kropelkami złotej rosy. Krótko przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/04/sernik-z-rosa.html