Wersje przetestowane przez nas: domowy sok z winogron ze słoikowych zapasów - wychodzi lekko winna pomarańcza-marchew-pietruszka - słodziutka, nie trzeba dosładzać jabłko-aronia truskawkowy mus - dodatkowo można później obtoczyć w cukrze pudrze pomarańcza - seler naciowy - cytryna Galaretkę można przygotować z żelatyną, trzeba postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zajmuje to więcej czasu. My wypróbowaliśmy już różne warianty, nie tylko owocowe, ale także z domieszką warzyw, więc jeśli twoje dziecko, nie chce ich jeść, to może domowa galaretka będzie strzałem w dziesiątkę? Na początek polecam zestaw pomarańcza, marchew, pietruszka :) Domowa galaretka 250 ml soku około 1,5 łyżeczki agaru cukier/ksylitol/stewia jeśli lubisz (my nie dodajemy, słodycz owoców nam wystarcza) Sok przelewam do rondelka i zagotowuję. Poza tym agar jest to roślinny środek żelujący i jest o tyle wdzięczny, że jeśli galaretka wyjdzie nam za rzadka, bez problemu możemy przełożyć ją do garnka i zagotować jeszcze raz, dosypując więcej agaru.