Zakwas na żur i żurek.

Obiad
30.03.2017 17:59
Zakwas na żur i żurek.

Dziś przepis na zakwas, a niebawem przepis na żurek. 🥘 Składniki - 1 litr przegotowanej zimnej wody - 3 ząbki czosnku - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna czarnego pieprzu - 1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000 - 2 liście laurowe 🔪 Instrukcje - Wsypać mąkę, dodać obrany czosnek i przyprawy, dolać wodę, wymieszać. Przelicznik foremek 🥘 Składniki - 1 litr przegotowanej zimnej wody - 3 ząbki czosnku - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna czarnego pieprzu - 1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000 - 2 liście laurowe 🔪 Instrukcje - Wsypać mąkę, dodać obrany czosnek i przyprawy, dolać wodę, wymieszać. Oczywiście, zakwas na żurek można kupić gotowy w butelce, trzeba tylko poszukać takiego, który ma w składzie, to co niezbędne! Do zakwasu dodaję aromatyczny czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, żeby zakwas był jeszcze lepszy, niektórzy używają zakwasu żytniego chlebowego, ale moim zdaniem ten do zupy jest o niebo lepszy i delikatniejszy. Zakwas jest dziecinnie prosty, wystarczy 5 minut przygotowania, około 4 dni czekania i można gotować pyszny domowy żurek. - Pozostawić na 4 - 5 dni w temperaturze pokojowej, raz dziennie zamieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/zakwas-na-zur/