Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :) Składniki Ciasto - 1 1/4 szklanki mąki - 2 łyżki cukru pudru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki - 1/4 szklanki maślanki - 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów Sezon na gruszki rozpoczęty, w tym roku na szczęście mamy sporo swoich owoców, więc pora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dodatkowo - 3 gruszki, niezbyt soczyste - 2 łyżki soku z cytryny - cynamon - 2-3 łyżeczki płynnego miodu Gruszki umyć, obrać, wydrążyć, pokroić na ósemki. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Zimne ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.