Krem orzechowo-mleczny - 100 g orzechów laskowych - 125 g śmietanki 36% - 100 g cukru pudru - 600 g mascarpone - 100 g mleka w proszku, pełnego - 1 płaska łyżeczka kakao + 1 łyżka Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić. Składniki ** Ciasto ** - 2 jajka - 1/2 szklanki oleju - 2/3 szklanki mleka - 6 czubatych łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki gorzkiego kakao - 1 1/3 szklanki mąki pszennej Tortownicę o śr. 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śmietankę ubić mikserem, dodać cukier, mascarpone, mleko w proszku, orzechy i 1 łyżeczkę kakao, dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Baza to wilgotne, kakaowe ciasto szybkie do przygotowania, tzw. muffinowe, przełożone orzechowo-mlecznym kremem, udekorowane płatkami czekoladowymi, kleksami czekoladowego kremu i rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! * robiłam z połowy porcji w tortownicy o śr. 15 cm Na paterze ułożyć jeden, położyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować, Przykryć kolejnym ciastem, kremem, itd. W jednej misce roztrzepać jajka, dodać olej i mleko oraz cukier. Rewelacyjny torcik, który możemy również przy pewnych modyfikacjach przygotować w formie ciasta.